El centre

HISTÒRIA – ETIMOLOGIA

 

Els quartons eren les quatre jurisdiccions en què es dividia l’illa d’Eivissa a partir del s. XIV. Després de la conquesta per part dels catalans, les cinc circumscripcions andalusines (Algarb, Portmany, Benizamid i Xarc) canviaren als quatre quartons de les Salines, de Portmany, de Balansat i del Rei, després conegut com de Santa Eulàlia, com es diu al manuscrit Memoriale Divisionis.

 

Els quatre cantons varen ser repartits entre els tres nobles que col·laboraren en la conquesta de l’illa: Guillem de Montgrí, Nunó Sanç i Pere de Portugal. El primer, possiblement per la quantitat més gran de tropes, es va quedar amb dos cantons – el de ses Salines i el de Balansat -, mentre que Nunó Sanç va quedar-se amb el quartó de Portmany i Pere de Portugal el Quartó del Rei (del Xarc o de Santa Eulària). Cada quartó tenia la seva cort corresponent. Tot i que els senyors no eren presents a l’illa durant aquest període, els drets feudals es cobraven regularment.

 

La cinquena circumscripció andalusina, que corresponia al territori de Vila, va ser repartit entre els altres cantons. Ja en el segle XIX, Abad y Lasierra és l’executor de l’actual mapa parroquial que té l’illa d’Eivissa gràcies a l’establiment de la diòcesi d’Eivissa i Formentera, on s’inclogueren 20 parròquies repartides entre els quartons.

 

Per acabar, els quartons no desaparegueren de l’illa fins a l’any 1833 després de les reformes iniciades en 1812, on la desaparició de l’Antic Règim a Espanya i les noves divisions administratives per fomentar la centralització de país dissenyades per Javier de Burgos durant el regnat d’Isabel II esdevenen en la divisió municipal que encara perdura a l’illa en 5 municipis: Sant Joan de Labritja, Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de Sa Talaia, Eivissa i el nostre, Santa Eulària des Riu.

 

Fonts bibliogràfiques

D’Eivissa, C. I. (s. f.). Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera. https://www.eeif.es

 

Institut Estudis Eivissencs. (s. f.). https://estudiseivissencs.cat/



HISTÒRIA – IES Quartó del Rei a partir de la premsa.

 

L’IES Quartó del Rei va obrir les portes el curs 2015-2016. La seva construcció, amb una inversió de 5,4 milions d’euros, va permetre descongestionar altres centres educatius del nostre poble de Santa Eulària des Riu,  que es va veure afectat per l’increment de la població escolar que pateix el municipi des de l’any 2000. El centre compta amb una capacitat per a 370 alumnes, distribuïts en tres línies per curs d’ESO, a més d’una Unitat Educativa Específica (aula UEECO), que garanteix l’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials. 

 

Durant el primer curs (2015-16) el centre va acollir 180 alumnes i un claustre de 25 docents, inclòs l’equip directiu. Aquell primer any es varen estrenar les instal·lacions quan encara no disposaven de la totalitat del mobiliari. En el curs 2019-20 es va iniciar la impartició del batxillerat, ja que fins al moment era l’únic centre de l’illa sense aquest servei, tot i que no va implicà una ampliació de les instal·lacions.

 

Durant aquests anys, el centre ha obtingut diferents reconeixements de diferents entitats. Al curs 2019-20, l’Associació Asperger Eivissa i Formentera (AIF) va reconèixer el centre amb un premi per les seves bones pràctiques en inclusió educativa. Les nostres iniciatives, com el treball cooperatiu en grups o els patis amb espais i activitats pensades per a tothom van ser posades com a exemple per a altres centres. En el curs 2022, el centre va obtenir l’acreditació per participar en el programa Erasmus KA120 per al període 2021-2027, atorgada pel Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació. Aquest programa té com a objectiu promoure la dimensió europea de l’educació, els valors comuns i el coneixement del patrimoni cultural i la diversitat europea. Però no tot son aspectes positius, en la nostra història, hem tingut dos problemes que no han impedit la docència dels nostres professors, però sí l’ha dificultat; els continus problemes estructurals que presenta les instal·lacions i s’han publicat contínuament en premsa i la falta d’espai perquè des dels inicis ens han dit que ens construirien la fase II de tot el complex educatiu.

 

En el curs 2024-25 es va anunciar una inversió de 5,1 milions d’euros per a la construcció d’un nou edifici al centre, destinat als estudis de batxillerat i al cicle formatiu d’Operacions de Laboratori. El nou bloc tindrà una superfície de 2.061 m², distribuïts en tres plantes i permetrà millorar significativament els espais i serveis del centre… 

 

Per finalitzar, cal destacar la breu història del nostre IES… el proper curs complim 10 anys!!!



Alumnat participant;

Toni Cardona, Amanda Mari i Alejandro Alcalá.